top of page

Over ons

Carolien Ruijs is de illustrator van Kaatje&Mup. Joy de Jack Russel van Carolien is naast haar allerliefste Muppie ook haar grootste inspiratiebron voor Kaatje&Mup. Tijdens lastige tijden en na de impact van de kredietcrisis in 2009 tekent Carolien haar eerste Kaatje&Mup tekeningen. 

carolienMetJoy.jpg
IMG_6279.JPG

Over ons

Corona heeft veel impact gehad op Carolien haar leven. Het was in die periode niet heel makkelijk voor haar op Terschelling. Geen werkzaamheden meer voor Kaatje&Mup en haar dierbaren ver weg aan de wal. In maart 2021 is ze met pijn in haar hart teruggegaan naar de wal. Naar een heel mooi droomhuisje in Friesland,  vlakbij het toeristische Gaasterland. (De rust en het toeristische van Terschelling, maar met ook de voordelen van de wal met aan de wal meer mogelijkheden voor de toekomst.) De zolderetage op Terschelling werd ingeruild voor een heerlijk huis met een eigen kantoor, schuur, logeerkamer en zolder en een heerlijke tuin voor Joy. Voor Kaatje&Mup (welke door de verkoop van de oude Vossersschool dakloos was geworden) alles nu onder één dak. Door deze verhuizing woonde ze tijdens de coronacrisis ook dichter bij haar dierbaren aan de wal. 

 

Het was geen makkelijke keus om naar de wal te verhuizen. Maar tot op de dag van vandaag heeft Carolien hier geen spijt van. Al blijft het wel heel gek dat ons Kaatje&Mup avontuur op Terschelling nu definitief is gestopt. Drie jaar later wordt Kaatje&Mup tijdens de zomer van 2022 weer nieuw leven in geblazen door middel van de Fishermans trail wandeling in Portugal. Even eruit en een mooie Kaatje&Mup gaan op een avontuur vakantie. Even focus op zichzelf, nadat Carolien heel wat jaren goed voor anderen heeft gezorgd waarbij ze andere gezinnen een mooie Kaatje&Mup beleving tijdens hun vakantie op Terschelling heeft aangeboden. Oktober 2022 is Carolien begonnen om Kaatje&Mup chaos samen met een coach nu vanuit Friesland weer nieuw leven in te gaan blazen. Geen idee welke vorm dit gaat krijgen. Maar eerst veels teveel spullen gaan opruimen en uitzoeken. 

April 2023, een half jaar lang achter de schermen keihard gewerkt om weer orde te schepen in heel veel chaos. Met dank aan het Fisherman's trail avontuur, onder zoveel dingen m'n schouders kunnen zetten. Het blijft bijzonder hoe groot en sterk je wordt van vakantie's zoals zo'n Fisherman's Trail. Een half jaar lang alleen maar achterstanden inlopen en puin ruimen. Daar is gewoon echt geen bal aan en is ook nog eens super saai en ontzettend ongezellig. Met dank aan de Fisherman's trail hield ik dit vol. Aan onderstaande vlog van mezelf zoveel steun gehad. Deze blog maakte ik toen ik al ruim 240 km had gehiked, nog maar 3 etappes te gaan en ik was na 1 van de zwaarste hikes van de in totaal 16 etappe's best op, die dag ontzettend veel klimmen en dalen en had tijdens het opnemen van deze vlog alweer zo'n 20km in de benen, bijna bij het hostel. Het was die dag echt ontzettend warm, plus ook veels te weinig gegeten en ik zat er flink doorheen. Ik was er bijna, laatste stuk.......en weer klimmen!!

 

"je kan wel jankend langs de kant gaan zitten, maar daar bereik je niks mee. Je moet gewoon je ene voet voor de andere blijven zetten. Dan kom je vanzelf boven en kom je vanzelf op de plek van de bestemming aan, uiteindelijk ergens. En voor de rest is het gewoon even lekker verder klimmen."

Een half jaar lang veel en veels te hard gewerkt en m'n best gedaan, het wordt weer tijd voor een nieuw avontuur. Ben helemaal opperdepop en krijg geen 1 saaie taak meer gedaan. Even mezelf weer uitdagen in creativiteit, ondernemerschap en avontuur. Gaan jullie mee met de 2e DIGITALE BELEVING van Kaatje&Mup. Deze keer gaan we voor een Hike & Bike avontuur op Mallorca :-) Klik hier om abonnee te worden en hier om sponsor te worden.

Onderstaande tekst is afkomstig van onze oude website. Vanwege de impact van de Corona crisis hadden we financieel geen andere keus meer dan onze oude webshop uit de lucht te halen en te stoppen met onze avonturen van Kaatje&Mup op Terschelling. Onderstaande tekst gaan we later updaten. Voor nu leuk om terug te lezen.

Over Stichting Kaatje&Mup

 

Stichting Kaatje&Mup heeft als doel om kinderen te stimuleren in hun creativiteit en ‘live leven’. Alsmede ouders/ begeleider(s) een tool in handen te geven om met elkaar dingen te ondernemen.

Deze tekst helemaal opnieuw schrijven ivm door corona kaatjemup onderuit.

Over Carolien Ruijs

Mijn naam is Carolien Ruijs en ben opgegroeid in de randstad,

sinds 1 oktober 2013 woon ik samen met mijn hondje Joy op Terschelling.

carolienmetjoy.png

Tijdens de economische crisis belandde mijn leven in zwaar weer. In deze periode ben ik als uitlaatklep veel gaan tekenen. Veel verdriet, boosheid, lastige veranderingen maar uiteindelijk ook over de leuke dingen zoals bv de lol met m'n bonus nichtjes tekende ik van me af. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds veel plezier om de dingen van alledag in Kaatje&Mup stijl lekker van me af te schetsen.

tekening1.png
tekening2.png
tekening3.png

Ik wilde al heel lang een eigen hondje. Maar doordat ik eerst een drukke baan en later een eigen onderneming had, was ik hiervoor veels teveel van huis waardoor dit helaas niet mogelijk was.

Nu lag de situatie anders en werd ik na lang wikken en wegen het trotse bazinnetje van mijn liefste muppie, Joy!

tekening4.png
tekening5.png

Ik woonde in de drukke randstad, tijdens die moeilijke periode kwam ik al vrij snel voor de allereerste keer op Terschelling. Als stadse 'Kaatje' ging er op Terschelling een hele nieuwe wereld voor me open! 

tekening8.png

Op Terschelling tekende ik spontaan heel veel leuke en vrolijke tekeningen, maar eenmaal weer thuis in de randstad lukte mij dit niet meer. Tijdens een vakantie op Terschelling in de zomer van 2013 hakte ik zittend in de natuur van Terschelling de knoop door om mijn Kaatje&Mup droom achter na te gaan. Wat tevens ook een keuze voor m'n gezondheid was in combinatie met het maken van een nieuwe start. Helaas wel ver weg van mijn dierbaren aan de wal, het was geen makkelijke keuze. Maar m'n tekeningen gaven mij die zomer het antwoord, Kaatje&Mup horen blijkbaar op Terschelling thuis! 

tekening9.png
tekening10.png
Tekening11.png

Ook al is de wal op sommige momenten wel heel ver weg, Terschelling is een heerlijke en fijne woon- en werkplek. Waar ik naast alles wat Terschelling te bieden heeft, ook in alle rust en dichtbij een super fijne inspiratiebron op een fijne manier aan m'n Kaatje&Mup droom kan werken.

tekening13.png
Tekening12.png

Hierbij wens ik jullie heel veel plezier met Kaatje&Mup en ik hoop dat jullie hier net zoveel plezier aan gaan beleven als dat ik dat ook doe. Ik leer nog steeds elke dag van Kaatje&Mup en van de avonturen samen met Jeetje, welke trouwens niet 1 specifiek persoon is, inspiratie voor Jeetje haal ik uit mijn omgeving en kan alles en iedereen zijn. Van een voorbijganger tot een kind op het strand welke aan het vliegeren is.

 

Het geluk zit hem in de simpele dingen, in simpele Kaatje&Mup belevenissen......

 

Ik hoop met jullie steun nog heel veel meer Kaatje&Mup belevenissen te kunnen gaan uitwerken.

 

Liefs van Terschelling,

Carolien en een poot van Joy.

Over Kaatje&Mup

Wij zijn Kaatje en Mup, twee vrolijke stripfiguren. Kaatje dat ben ik en Mup is mijn allerliefste maar soms wel erg eigenwijze hondje. Samen gaan we regelmatig op vakantie naar Terschelling, waar we afspreken met de stoere eilander Jeetje. Met z’n drieën beleven we hele leuke en spannende avonturen: Jeetje laat ons het hele eiland zien!  

tekening10.png

Op deze website kan je meer informatie vinden over Kaatje, Jeetje en Mup,

maar ook over de verschillende dieren en voorwerpen die we op het eiland tegenkomen en gebruiken.

tekening11.png

Daarnaast kun je op deze website ook zien, wie al deze Kaatje&Mup tekeningen zo mooi heeft weten te tekenen. Misschien kun je haar zelfs wel ergens ontmoeten als je op vakantie op Terschelling bent.

 

Trots ben ik best wel, op de eerste producten welke er over ons gemaakt zijn.

Kleurboeken, kleurplaat ansichtkaarten, kleurplaat placemats en zelfs echte Kaatje&Mup postzegels.

Deze zijn te bestellen via de webshop, maar ook verkrijgbaar op Terschelling en aan de wal.

Over Kaatje&Mup

 

Kaatje

Kaatje is een vrolijke en ondernemend meisje/vrouw, Ze geniet en is erg geinteresseerd in alle dingen welke de natuur en het eiland Terschelling haar te bieden heeft. Vaak moet ze erg om haar hondje Mup lachen, welke echt haar maatje is. Samen met Mup durft ze van alles te ondernemen, waardoor ze vaak leuke avonturen beleefd. Op Terschelling spreken ze vaak af met de stoere eilander Jeetje, welke Kaatje en Mup het hele eiland laten zien. 

Kaatje.png

Mup

Is het hondje van Kaatje, maar ook Kaatje haar grootste vriendinnetje. Heerlijk vind Mup het als ze samen met Kaatje overal mee naartoe mag. Mup kan erg goed naar Kaatje luisteren, het liefste ligt ze lekker bij haar op schoot. Dit gebeurd helaas niet zo vaak, omdat Kaatje altijd wel iets aan het doen is. Als Mup samen met Kaatje buiten is, dan doet Mup vaak net alsof ze Kaatje niet hoort, dan is er namelijk iets veel leukers te beleven dan braaf bij Kaatje te blijven. Kaatje roept vaak, nee Mup hier blijven. Maar toch rent Mup dan weg

Waardoor ze Kaatje op deze manier meeneemt om allerlei avonturen samen te beleven. Mup is gek op Jeetje, elke keer als Mup hem ziet rent ze keihard naar hem toe. Ze rent dan veel rondjes om Jeetje heen en springt dan tegen Jeetje op. Wat trouwens niet mag van Kaatje. Mup vindt het helemaal super als ze mee mag rijden met de stoere jeep van Jeetje.

Mup met bal.png

Jeetje

Is een goede vriend van Kaatje en Mup. Jeetje vind het helemaal leuk als Kaatje samen met Mup weer naar Terschelling komen. Jeetje weet heel veel over het eiland en de natuur te vertellen, de bijzonder plekjes, de leuke dingen wat je allemaal kan doen en nog zoveel meer. De stadse Kaatje komt van de wal en Jeetje moet soms erg om haar opmerkingen over dingen welke ze niet weet lachen. Kaatje heeft nog veel te leren en ze hangt aan Jeetje zijn lippen bij alles wat hij haar weet te vertellen.

Jeetje.png

Kledingkast Kaatje & Jeetje 

Zowel Kaatje als Jeetje hebben hun eigen kledingkast met hierin verschillende kleding.

Net zoals ieder ander denken Kaatje en Jeetje ook na welke kleding ze die dag aan doen.

 

Zo heeft Kaatje bijvoorbeeld mooie slippers en Jeetje een stoer t-shirt.

Ze hebben alleen nog geen mooie winterjas. Help jij mee om er eentje voor Kaatje en Jeetje te ontwerpen?

 

                 Kledingkast Kaatje                                         Kledingkast Jeetje  

kledingkast-Kaatje.png
Kledingkast jeetje.png

Over Dieren & Voorwerpen

 

Naast Kaatje, Jeetje en Mup zijn er ook andere dieren die in de tekeningen voorkomen.

Bijvoorbeeld een zeester, een krab, 2 verschillende meeuwen, strandlopertjes, een zeehond en een paard.

zeester.png
krab.png
meeuw-staand.png
Strandlopertjes.png
Zeehond.png
Meeuw-vliegend.png
jeetje-op-paard.png

Maar ook losse voorwerpen zoals een strandpaal, zandkasteel, bolderkar, strandbal, een zeilboot, beachbal set en een stoere jeep. Allemaal dingen welke Kaatje, Jeetje en Mup tijdens hun avonturen op het eiland

gebruiken of tegenkomen.

Er is meer dan genoeg te zien en te beleven op Terschelling. Nog lang niet van alles is een Kaatje&Mup versie gemaakt. Help je mee met het ontwerpen van nieuwe dieren en voorwerpen?

Strandbal.png
strandpaal.png
beachbal.png
zeilboot.png
overzicht-kaatjemup-tekeningen.png

Over de Kaatje&Mup tekeningen

 

Elke Kaatje&Mup tekening wordt als eerste met de hand geschetst. Dit doe ik het liefste op een plekje waar er veel rust om me heen is. De meeste tekeningen heb ik buiten gemaakt, lekker in de natuur van Terschelling.

Bovenop een duintop, op het strand, aan boord, op m'n favourite plekje bij het zeelieden monument en dergelijke. Maar ook gewoon lekker thuis na een lange dag heerlijk onderuit gezakt op de bank of in m'n stoel.

tekening1.png
tekening2.png

De inspiratie voor m'n schetsen is meer dan vaak heel dichtbij. De meeste schetsen teken ik trouwens in de zomer, op Terschelling is het zeker in de zomer zonde om heel de dag binnen te zitten. De stille winters zijn voor mij weer een heerlijke periode om veel achter m'n computer en tekentafel met m'n tekeningen bezig te zijn.

tekening3.png

Schetsen is echt m'n hobby en blijft erg leuk om te doen, op deze manier ondertussen mappen vol met allerlei verschillende Kaatje&Mup schetsen. Echter van een schets een mooie en professionele Kaatje&Mup tekening maken komt veel meer bij kijken.

 

Zodra een schets wordt uitgekozen om op een professionele Kaatje&Mup manier uit te werken begint het proces van heel veel uren achter de computer zitten om van deze schets uiteindelijk een definitieve Kaatje&Mup lijntekening te maken. Het vele werken achter de computer vind Joy nooit erg, want dan mag ze de hele dag op schoot. Of ze ligt gezellig op een kussen in een bureau la naast me. Totdat ze het zat is en dan 'neemt joy mij mee naar buiten' voor even een heerlijke wandeling door het duin.

tekening4.png
tekening5.png

Zodra een schets in de computer netjes in lijn is gezet, mag ik gelukkig weer terug naar de tekentafel. Elke kleuren Kaatje&Mup tekening wordt heel bewust met de hand getekend. Markers voor de Kaatje&Mup figuren en pastelkrijt voor de achtergrond. Het is veel makkelijker en sneller om in de computer de tekeningen digitaal in te kleuren. Maar om meerdere redenen heel bewust voor deze manier gekozen.

Daarnaast kinderen willen stimuleren in hun creativiteit dan moet ik zelf ook wel het goede voorbeeld geven.

Op deze manier blijven de Kaatje&Mup tekeningen ook dichtbij de creativiteit van de kinderen.

tekening6.png
tekening7.png
tekening8.png

Om van elke digitale lijntekening een mooie kleurenversie met de hand te tekenen is vaak een hele strijd.

Want kijk maar eens goed, geen enkele Kaatje&Mup tekeningen heeft een gebruikelijke zwarte buitenlijn.

Elk element van een kleuren Kaatje&Mup tekening heeft 1 of meerdere buitenlijn kleuren.

Het blijft wikken en wegen, welke buitenlijn kleur in combinatie met welke binnenkleur.

Soms gaan hier maanden overheen voordat ik echt tevreden ben. 

tekening10.png

Zodra de definitieve kleuren zijn bepaald wordt vanaf dat moment dit element altijd in deze kleurstelling getekend. Vervolgens wordt elk element in 3 of 4 verschillende formaten met marker getekend, wat trouwens vaak niet in 1 keer goed gaat. Alleen de beste met de hand getekende kleurenversie mag door naar de volgende stap.

tekening9.png

Met pastelkrijt teken ik vervolgens de achtergronden. Ook hiervoor heb ik na eerst flink veel uitproberen en manieren in techniek en materiaal de juiste kleuren bepaald. Uiteindelijk gaan ook alleen de beste achtergronden opgedeeld in verschillende elementen door naar de volgende stap.

tekening11.png

Nu is het tijd voor de volgende stap, van de tekentafel weer terug naar m'n computer.. Met behulp van een scanner worden de pastelkrijt achtergronden en de marker Kaatje&Mup tekeningen ingescand. Zodra deze zijn ingescand worden deze met behulp van de computer samengevoegd tot een digitale Kaatje&Mup kleuren tekening. Elke tekening wordt hierbij zo minimaal mogelijk bewerkt. Maar elk golfje van de zee bijvoorbeeld wordt in de computer wel heel nauwkeurig op de juiste plek gezet.

 

Na een heel proces is dan eindelijk de digitale Kaatje&Mup kleuren tekening klaar om gebruikt te worden voor de verschillende Kaatje&Mup toepassingen.

tekening12.png
tekening13.png
bottom of page