Tekeningen

Elke Kaatje&Mup tekening wordt als eerste met de hand geschetst. Dit doe ik het liefste op een plekje waar er veel rust om me heen is. De meeste tekeningen heb ik buiten gemaakt, lekker in de natuur van terschelling. Bovenop een duintop, op het strand, aan boord, op m'n favourite plekje bij het zeelieden monument en dergelijke. Maar ook gewoon lekker thuis na een lange dag heerlijk onderuit gezakt op de bank of in m'n stoel. De inspiratie voor m'n schetsen is meer dan vaak heel dichtbij. De meeste schetsen teken ik trouwens in de zomer, op Terschelling is het zeker in de zomer zonde om heel de dag binnen te zitten. De stille winters zijn voor mij weer een heerlijke periode om veel achter m'n computer en tekentafel met m'n tekeningen bezig te zijn.

    

Schetsen is echt m'n hobby en blijft erg leuk om te doen, op deze manier ondertussen mappen vol met allerlei verschillende Kaatje&Mup schetsen. Echter van een schets een mooie en professionele Kaatje&Mup tekening maken komt veel meer bij kijken.

Zodra een schets wordt uitgekozen om op een professionele Kaatje&Mup manier uit te werken begint het proces van heel veel uren achter de computer zitten om van deze schets uiteindelijk een definitieve Kaatje&Mup lijntekening te maken. Het vele werken achter de computer vind Joy nooit erg, want dan mag ze de hele dag op schoot. Of ze ligt gezellig op een kussen in een bureau la naast me. Totdat ze het zat is en dan 'neemt joy mij mee naar buiten' voor even een heerlijke wandeling door het duin.

  

Zodra een schets in de computer netjes in lijn is gezet, mag ik gelukkig weer terug naar de tekentafel. Elke kleuren Kaatje&Mup tekening wordt heel bewust met de hand getekend. Markers voor de Kaatje&Mup figuren en pastelkrijt voor de achtergrond. Het is veel makkelijker en sneller om in de computer de tekeningen digitaal in te kleuren. Maar om meerdere redenen heel bewust voor deze manier gekozen. Daarnaast kinderen willen stimuleren in hun creativiteit dan moet ik zelf ook wel het goede voorbeeld geven. Op deze manier blijven de Kaatje&Mup tekeningen ook dichtbij de creativiteit van de kinderen.Om van elke digitale lijntekening een mooie kleurenversie met de hand te tekenen is vaak een hele strijd. Want kijk maar eens goed, geen enkele Kaatje&Mup tekeningen heeft een gebruikelijke zwarte buitenlijn. Elk element van een kleuren Kaatje&Mup tekening heeft 1 of meerdere buitenlijn kleuren. Het blijft wikken en wegen, welke buitenlijn kleur in combinatie met welke binnenkleur. Soms gaan hier maanden overheen voordat ik echt tevreden ben. 

Zodra de definitieve kleuren zijn bepaald wordt vanaf dat moment dit element altijd in deze kleurstelling getekend. Vervolgens wordt elk element in 3 of 4 verschillende formaten met marker getekend, wat trouwens vaak niet in 1 keer goed gaat.  Alleen de beste met de hand getekende kleurenversie mag door naar de volgende stap.

  

Met pastelkrijt teken ik vervolgens de achtergronden. Ook hiervoor heb ik na eerst flink veel uitproberen en manieren in techniek en materiaal de juiste kleuren bepaald. Uiteindelijk gaan ook alleen de beste achtergronden opgedeeld in verschillende elementen door naar de volgende stap.Nu is het tijd voor de volgende stap, van de tekentafel weer terug naar m'n computer. Met behulp van een scanner worden de pastelkrijt achtergronden en de marker Kaatje&Mup tekeningen ingescand. Zodra deze zijn ingescand worden deze met behulp van de computer samengevoegd tot een digitale Kaatje&Mup kleuren tekening. Elke tekening wordt hierbij zo minimaal mogelijk bewerkt. Maar elk golfje van de zee bijvoorbeeld wordt in de computer wel heel nauwkeurig op de juiste plek gezet.

Na een heel proces is dan eindelijk de digitale Kaatje&Mup kleuren tekening klaar om gebruikt te worden voor de verschillende Kaatje&Mup toepassingen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Manage cookies