Backpack inpakken
Wat is het toch onwijs veel werk om je tas in te pakken voor een avontuur zoals de Bike & Hike op Mallorca. De meeste tijd gaat echt zitten in het ontspullen. Want teveel bagage bij je hebben dat is onderweg echt niet praktisch. Dat weet ik helaas uit ervaring.

De bovenstaande foto is van mijn Fishermans trail avontuur. Op m’n rug achteraf veel te veel bagage en voor op m’n buik ook nog een zware rugzak (in totaal 25 kilo!!! exclusief water en wat eten). Tijdens het hiken had ik een day pack bij me en ik had voor de rest van m’n bagage, bagagevervoer geregeld. Gelukkig was ik niet de enige die dit deed, maar eerlijk is eerlijk ,ik was wel de enige met teveel bagage. Anderen gingen maar een weekje of konden hun bagage over twee mensen verdelen. Ik had zelfs een bbq bij me en heb tijdens de hike allemaal hikers uitgenodigd, welke ik tijdens het hiken die dag tegen kwam, voor een spontane bbq op het strand. Dat was wel echt heel gaaf met z’n allen. Uit vijf verschillende landen, waren we allemaal dezelfde hike aan het lopen. Maar één stelletje, de rest was alleen op reis. Ja dat was echt top. Tijdens deze reis was ik drie weken onderweg, waarvan 16 dagen hiken, 2 dagen Lissabon en een heen- en terugreis. Dus elke dag je tas weer in- en uitpakken en sjouwen met alles wat je bij je hebt. De noodzaak van ‘de volgende keer’ neem ik echt veel minder mee, is hier toen echt ontstaan.

Goede redenen waarom je echt zo min mogelijk mee moet nemen:
Je slaapt vaak in stapelbedden in kleine ruimtes met meerdere mensen. Voor elke slaper is er wel een plek waar je wat spullen kan opbergen. Maar geloof me op je kamer in een hostel is er vaak weinig ruimte om je spullen op te bergen.
Daarnaast is er vaak ook weinig bewegingsruimte op je kamer in hostels en dan is het ook echt niet handig om teveel spullen bij je te hebben.
Op een actieve vakantie sta je vaak in de ochtend heel vroeg op, andere mensen op de kamers slapen dan nog. (Vaak de surfdudes trouwens, de hikers staan vroeg op). Dan is het niet handig om veel spullen bij je te hebben. Want dan maak je ook meer herrie.
Veel spullen betekent ook dat je er veel langer over doet om je spullen in en uit te pakken. Hierdoor doe je er ook langer over om weg te gaan, maar ook om je te settelen bij aankomst.
Bij aankomst wil je graag snel richting douche. Maar voordat je je douchespullen uit een te volle tas hebt getoverd, plus al je overige spullen in een locker hebt gepropt, ben je zo weer een tijd verder. Klaar met douchen, dan alle spullen weer in een kastje met hierin veel te veel spullen op moeten bergen. Oftewel proppen! Veel spullen bij je, betekent tijdens backpacken echt, veel tijd hieraan kwijt zijn.
Wat je vaak vergeet tijdens het inpakken, is dat je tijdens je reis ook etenswaren koopt. Een zak met broodjes bijvoorbeeld, die eet je niet allemaal in één keer op. Je hebt in je backpack ook echt ruimte nodig om wat eten op te kunnen bergen. Tijdens backpacken is het boodschappen doen hierdoor al best lastig. Daarom is voldoende ruimte over hebben in je backpack gewoon wel echt heel erg praktisch. Ook omdat goed eten tijdens zo'n actieve reis ontzettend belangrijk is, maar met te weinig plaats voor eten maak je dit voor jezelf wel echt een heel stuk lastiger.

Teveel spullen betekent ook zoeken naar waar je iets hebt gelaten. Nou heb ik wel handige lichtgewicht hoezen met een rits waardoor je dingen bij elkaar kan opbergen. Dan pak je een klein tasje uit je backpack, waar je dan iets uit kan halen. Maar een backpack die veel te vol zit is gewoon echt niet handig.
Het gewicht, alles wat je bij je hebt, moet je met je meedragen. Nou heb ik het gewicht nooit het grootste probleem gevonden, maar in een propvolle bus stappen in Lissabon, vol met Portugese mensen en kinderen die naar hun werk of school gaan, daar zit je met een hele zware en te grote backpack en frontpack echt niet op te wachten.
Ook is het niet heel erg praktisch als je een flink stuk door een stad heen moet sjouwen, rennend naar de metro omdat je anders de busaansluiting gaat missen. Op een bankje ploffen maar geen tijd hebben om je backpack af te doen. Want zodra de metro komt heb je geen tijd om hele zware backpacks en frontpack's op je rug te hangen. Op de bovenstaande foto ben ik op een bankje geploft om die te zware backpack even op het bankje te kunnen laten leunen. Om vervolgens die propvolle metro in te stappen en daar een kwartier als een pakezel jezelf staande zien te houden. Vervolgens rennend met al je bagage over een metrostation en de bus aansluiting net niet missen. DIT MOET DE VOLGENDE KEER ECHT ANDERS.
Zie onderstaande voor een stukje van m’n vlog tijdens m’n Fishermans trail avontuur. De 1e DIGITALE BELEVING voor Kaatje&Mup. Al deze content staat nu offline. Deze ga ik over een tijdje verwerken en ik wil hier heel graag nog meer mee gaan doen.
Backpack gaan inpakken voor ons Bike & Hike avontuur
Oke, we gaan weer op avontuur. Dit keer ga ik echt even aandacht geven aan het inpakken en alleen het hoognodige meenemen. Op internet vind je allerlei blogs en daar kom je allemaal van die keurige lijstjes tegen, van wat mee te nemen. Maar was het maar een lijstje wat je even kon afvinken. Elk avontuur vraagt weer z’n eigen spulletjes en finetuning hierin, maar het is en blijft toch ook persoonlijk. Van mij in deze blog dus geen keurige afvinklijstjes. Wel heb ik een aantal tips voor je en deel ik verderop in deze blog een paar video’s waarin ik jullie digitaal meeneem bij het inpakken van mijn backpack.

Okay, eerst even wat tips:
Leg eerst (op b.v. je bed of een tafel) netjes neer wat je mee wil nemen. Plan hiervoor een vrije avond in en neem hier echt alle tijd voor. Bedenk dat je al aan het backpacken bent en stel jezelf voor dat je al op de plek van bestemming bent. Wat wil je dan ECHT bij je hebben. Wat heb je wel en wat niet nodig en wat kan je goed met elkaar combineren.
Sneldrogende kleding, maar ook kleding en spullen wat niet te zwaar is of heel groot is in volume. Een lekkere katoenen hoodie is erg verleidelijk om mee te nemen. Maar deze krijg je na een regenbui of een handwas echt niet snel droog. Ga voor sneldrogend, lichtgewicht maar wel warm.
Laagjes, tijdens backpacken zijn laagjes je redding. Want op deze manier kan je meer kleding mee nemen (één hoodie bijvoorbeeld kan je qua gewicht en volume inwisselen voor een leuk stapeltje aan kleding) maar hierdoor kan je ook wat meer afwisselen, plus door meerdere lagen over elkaar aan te kunnen doen, kan je jezelf in de avond ook warmer aankleden.
Ga voor minimaal één leuk vrouwelijk setje, want als je zes weken gaat fietsen naar bv Rome dan loop je zes weken lang in alleen maar de zeer beperkte kleding welke je hebt meegenomen. Na hele dagen fietskleding dragen, vond ik het in de avond heerlijk om m’n sneldrogende jurkje aan te kunnen doen. Deze keer heb ik een leuk broekpak voor als ik in de avonden ergens naartoe wil en een leuk jurkje. Ik merk dat ik dit erg fijn vind om af te wisselen tussen alle stoere activiteiten door. Mij even leuk aan kunnen kleden om ergens een hapje te gaan eten. Het grootste voordeel als je rondtrekt, je loopt elke avond in hetzelfde jurkje. Maar voor de mensen die je die dag/avond tegenkomt is dat jurkje elke keer weer nieuw. Niemand heeft door dat je meerdere weken in dezelfde kleding rondloopt.
Zet voor de rest al je vrouwelijkheid aan de kant, ga voor PRAKTISCH en je grijze fitness legging kan tijdens je backpack avontuur prima onder je jurkje. Maar als het in de nacht heel koud is, kan je hier ook in slapen. Maar je kunt de legging ook aan tijdens het hiken. Soms zien sommige combinatie’s er echt gewoon niet uit. Maar tijdens deze trip is het allemaal goed. Als het maar lekker zit en functioneel is.
Been- en armstukken, deze heb ik tijdens m’n fietsvakantie naar Rome ontdekt. Deze nemen maar heel weinig plek in. Maar als je het koud hebt, trek je die arm- en/of beenstukken over je armen en/of benen heen. Daarover kan dan nog een shirt met lange mouwen en eventueel nog je jack met een rits. Dan zit je er met al die laagjes er echt wel warmpjes bij.
Neem tijdens het backpacken vooral ook je creativiteit mee. Tijdens het hiken van de Fisherman’s trail liep ik door heel veel zand. Maar ik had geen hoezen voor over m’n schoenen mee. Maar (deze tip kwam van een andere hiker) mijn beenstukken i.c.m. stuk tape functioneerde prima om geen zand in m’n schoenen te krijgen. Neem dus altijd wat tape mee, maar ook haken en handige dingen waarmee je weer dingen aan iets kan vastbinden of bevestigen. Geen idee waar je deze voor nodig hebt. Maar neem dit soort dingen welke niet heel veel plek innemen vooral mee. Elke keer kan je deze inzetten voor een creatieve oplossing.
Ontspullen, neem echt de tijd om te ontspullen. Maar belangrijker nog, leg je backpack weg en ga een dag later weer opnieuw ontspullen. Vervolgens de dag daarop nog een keer. Je zal zien dat je elke keer nog kritischer gaat kijken naar hetgeen je mee wilt nemen.
Neem het liefst precies genoeg wasmiddel mee, zodat je onderweg je kleding kan wassen. Dit is een beetje afhankelijk van wat voor soort vakantie. Maar in de praktijk doe je om de 2 a 3 dagen even een handwas. Wat ook een handige tip is wat veel backpackers doen, als je gaat douchen, gelijk ook even wat dingen uitspoelen onder de douche.
Oh en STANK, hou er maar rekening mee. Je gaat jezelf ruiken. Dit is niet het meest charmante onderwerp. Maar het is gewoon zo. Koop een goede deo, maar dan nog. De hele dag hiken of biken daar kan geen deo tegenop. Eenmaal in je hostel verlang je echt naar een douche. Zorg ervoor dat je alles hiervoor al bij elkaar heb, zodat als je eenmaal in je hostel bent je gelijk onder de douche kan springen. Je vuile stinkwas in een aparte tas en ja deze tas gaat dan ook hoppa je backpack in. Tijdens het fietsen naar Rome deden we allemaal aan het einde van de dag een handwas. Maar dan nog, met een beetje pech kon je de volgende dag kleding welke niet droog was in je tas proppen. Lekker muf ruikend ook daar wen je uiteindelijk wel aan. Dit is allemaal de geur van avontuur. De geur van actie in de tent. Dit is vaak ook onderwerp van gesprek onder andere actieve avonturiers en iedereen heeft daarmee te dealen. Maar zorg voor een goede deo en doe geregeld een handwas. Neem een aparte plastic zak mee voor de vuile stink was. Maar als het wassen gezien de beschikbare tijd of het weer o.i.d. niet lukt, of je kleding is nog niet droog, dan heb je gewoon echt geen andere keus dan om die nog niet droge kleding dan aan te doen, dan droogt tijdens het dragen vanzelf of kleding welke je thuis allang in de was had gegooid of muf is ook weer aan te doen. Het hoort er allemaal bij. Tenminste bij de actieve vakantie’s.
De tip qua opladen: neem naast een goede accu ook een SNEL LADEN snoertje mee voor je iPhone. Ik wist echt niet dat hierin zoveel verschil zit. Maar dat is echt zo en het gaat je een hoop stress schelen. Maar neem ook een paar reserve snoertjes mee. Want de kans is aanwezig dat je deze onderweg kwijt gaat raken. Of dat met een regenbui een snoertje kapot gaat. Dit had ik tijdens de Fisherman’s trail, na een zware hike in de bergen met heel veel regen. Mijn telefoon was bijna leeg en m’n snoertje om op te laden deed het niet meer. Ik liep de trail m.b.v. een gps tracker (komoot) op m’n iPhone. Maar ook de gegevens van m’n overnachting stonden op m’n iPhone. Eenmaal aangekomen in het dorpje, helemaal kapot van de zware tocht en helemaal verregend om hulp moeten vragen aan Portugese mensen die geen Engels konden. Maar niemand die me daar dan kon helpen aan het juiste snoertje. Uiteindelijk ben ik een hotel binnen gelopen, zij hadden wel het juiste snoertje en heb ik heel lang in de lobby gezeten totdat ik m’n iPhone weer aan de praat had weten te krijgen. Vervolgens kon ik het adres van m’n overnachting opzoeken en de route er naartoe inladen. Belangrijk om dit echt even goed te regelen. De volgende dag kocht ik bij een tankstation een snel laden snoertje.
Zie onderstaande voor een video van het proces van hoe ik mijn tas die 1e avond heb ingepakt. Ik vind dit altijd zo moeilijk, maar ondertussen weet ik gelukkig steeds meer hoe en wat. In dit filmpje komen er nog meer tips voorbij.
Zie onderstaande voor het filmpje wat ik gemaakt heb de avond voor vertrek en nog meer finetunnen en ontspullen. Nog een laatste keer heel kritisch kijken en nog meer ontspullen.
De volgende dag nog één laatste finetuning, want m’n mes bij m’n kookspullen mag niet mee het vliegtuig in. Maar ook zitten de backpack en frontpack nog steeds veel te vol. Het ontspullen is echt kill your darlings 😬😬😬 maar uiteindelijk nog meer spullen uit m’n backpack weten te halen. Geen conditioner (vaak staan er in hostels wel wat achtergelaten flessen), geen zonnebrand, dagcrème, geen sjaal, geen fietsschoenen met handige klikkers eronder, geen e-reader en geen reserve accu. In totaal weer 1,7 kilo uit m’n backpack weten te halen 💪🥳 Heb nu in totaal 12,6 kilo (exclusief water en wat eten) aan bagage bij me. 2,6 kilo boven wat ik eigenlijk wilde. Maar zonder iPad zat ik op 11 kilo, dus denk dat ik het best goed gedaan heb.
De volgende ochtend is het EINDELIJK zover, tijd voor een nieuw avontuur, tijd voor nieuwe herinneringen en vooral tijd voor actie. De komende tien dagen is dit alles wat ik bij me heb en waar ik me mee moet zien te redden. Voordat we weggaan moeten we eerst de autoruit krabben en al het ijs erop weghalen. Het is koud in Nederland en wat bibberend word ik super lief afgezet bij de trein in Almere. Aiiii heb ik wel genoeg warme spullen mee, laagjes maar m’n T-shirt met lange mouwen zit onderin m’n backpack. Oke, dit is het en hier moet ik het de komende dagen mee doen. Het is in het begin altijd even zoeken en handigheid krijgen. Maar gaandeweg je reis gaat dit steeds beter. Minimalisme is dan zo heerlijk.
Ik heb heel erg m’n best gedaan om deze keer m’n backpack zo minimaal mogelijk in te pakken. Het resultaat is er, ik schrijf deze blog af, op de rooftop bar van het hostel op Palma de Mallorca. Waar ik net ben aangekomen. Ik ben eerder uit de bus gestapt en een uur door Palma heen gelopen, heb met m’n bagage zelfs nog gewinkeld. Ook kon ik net op de hostel kamer m’n backpack en daypack hoppa zonder proppen en gedoe in de la onder m’n bed schuiven. Het slotje voor m’n locker had ik al in m’n buideltasje aan een haak zitten. Top voor elkaar deze keer. Heb denk nog steeds wat teveel bij me. Maar dit is veel beter zo.